Facts & erfaringer ...af Lotte Frost ©96-98-01-2003
*sakset* fra vores hvalpemappe

GO BACK


FØR DU KØBER...

Alle disse spørgsmål bør besvares ærligt - af hele familien - inden man beslutter sig...

    Hvor meget plads har vi til en hund, såvel inde som ude?
    Hvor meget tid kan vi reelt afsætte til hunde-lege-tid?
    Ved vi hvor motionskrævende racen er?
    Hvilke træningsmuligheder har vi?
    Hvad skal vi egentlig bruge den til - er valg af type rigtig?
    Skal det være en han eller en tæve?
    Og hvad med pelspleje - en husky fælder!?
    Bliver den evt. for stor og voldsom for børnene?
    Og hvad mon naboerne siger - ku' det genere dem?
    Ved vi hvad det koster at have hund?
    Er hele familien positivt stemt og enige om race osv.?
    Ja, hva' med racen? - nu er det ikke bare blevet en Siberian Husky, "fordi den er så'n lidt sej, da den ligner en ulv" ...vel???

Vær opmærksom på, at en Siberian Husky nok er den kønneste og klogeste... - men IKKE nødvendigvis den nemmeste race at have med at gøre!!!

Hvis man ikke har haft Husky før, bør man derfor sætte sig grundigt ind i netop denne races særheder. Der findes ikke voldsomt meget litteratur på dansk, men en del på engelsk.

Over de næste sider har vi bla. forsøgt at belyse nogle af disse særheder og forskelle i forhold til en mere "almindelig" familiehund.

Hovedargumentet for at anskaffe sig en hund, bør være noget i retning af:

Jeg har enormt meget fritid
som jeg allerhelst vil tilbringe i naturen,
sammen med en hund som jeg kan underholde...!



DU SKAL VIDE...

En hund kan IKKE underholde sig selv, og det uanset hvor meget legetøj, godbidder, tændt radio mv. man tilbyder den. Den har i allerhøjeste grad brug for dagligt, at have både menneske- og dyrevenner omkring sig. Hunden er og bliver et flokdyr, og vi er dens flok!

Hunden elsker at behage - og at blive rost. Omvendt kan man meget let "skuffe" sin hund, og den vil i bedste fald nøjes med at bide lædersofaen i småbidder (er der her tale om en hvalp, kan det også skyldes at hvalpen blot "tester" de nye tænder). I værste fald risikerer man, at volde nærmest uoprettelige skader på hundens psyke. En hund der har lidt psykisk overlast (eller fysisk!) vil typisk reagere ved at være kuet, sky, angst og/eller måske ligefrem truende overfor alt og alle. Det er uværdigt både for hunden og dens omgivelser.

Det vi her prøver at gøre klart er altså bare...

Det er ikke nok at sørge for at hunden får mad og vand, den skal motiveres, trænes og opdrages (så andre også synes den er dejlig) og sættes på opgaver af forskellig art, også efter en laaaang arbejdsdag! Vigtigst af alt: det skal alt sammen være både sjovt og positivt for hunden - og for dig! Er der børn i huset bør de også (for så vidt de har lyst) deltage.

Nu vi er ved børn...: Det er meget vigtigt for hundens trivsel og fremtidige syn på børnene, at de fra starten lærer at omgås og respektere hunden, fx spise/sove-tider!

Puh-ha... det er lige før, det kommer til at lyde skrækkelig svært at have hund, og det er naturligvis ikke meningen at skræmme nogen. På den anden side skal man også være klar over hvad man går ind til - en hund lever jo (heldigvis!) i mange år, så det nytter altså ikke noget, at man bliver træt af at lege og gå tur efter få år!!!

En hypotetisk, men alligevel interessant tanke:

Hvor mange hunde ville mon returnere eller aflive deres ejer, hvis de havde muligheden???


[RETUR til start af guide]

MYTER, FACTS og ERFARINGER

Der er en masse myter om Siberian Husky. Noget er rigtigt, og noget er ikke... Når man siger "Siberian Husky", vil de fleste reagere ved at sige:

Det er en slædehund Det er en arbejdshund der uendelig langt tilbage er blevet brugt af eskimoer/inuiter, indianere mv. De har bla. brugt hunden som slædehund. Og i dag er det vores fornemmeste opgave at forsøge at bevare denne egenskab - også i de danske hunde!!!

De er barske Slædehunde kommer desværre ofte i een skuffe, og den forveksles ofte med den Grønlandske slædehund, som desværre ofte ses i situationer, hvor den (efter nogens mening) kræver en "fast hånd". Husky'en er nærmest modsat; jo mere kærlighed du giver din Husky jo mere behagesyg bliver den (måske er alle racer i virkeligheden sådan, hvis man giver dem chancen!!).

Man kan dog alligevel kalde dem barske, idet enhver der tåler op til -50°C vel må betragtes som barsk!? (Dermed ikke sagt at vores "stue-husky'er" vil synes det er sjovt)

Uha, de er svære at opdrage Spidshunde generelt betragtet har vist ry for at være lovlig selvstændige, men min erfaring med Husky'en sammenlignet med fx Karelsk Bjørnehund er, at der er himmelvid forskel. Karel'eren er virkelig "sin egen", mens Husky'en er utrolig lærevillig samtidig med, at den elsker at behage og få ros! (Dette er baseret på personlig erfaring og kan selvfølgelig være tilfældigt!)

De kan aldrig lære at gå fri Som udgangspunkt skal man være indstillet på, at en Siberian Husky ikke vil kunne gå fri på samme måde som de fleste andre racer kan. De vil så gerne opleve; de vil ud og løbe, jage, snuse, undersøge - og det nok lidt mere en gennemsnittet for andre racer. Det kan være, at den kan gå løs 12 gange, men så pludselig den 13. gang er der måske noget der dufter godt, og så... pist væk! Går det godt, har hunden kun ædt naboens solsorte, men går det galt... tja... een ting er sikkert: Det er ALTID på den ene eller den anden måde hunden det går ud over - enten fordi den er blevet kørt over, skudt eller lign. - eller fordi den har forårsaget en særdeles "bloddryppende" overskrift i dagens avis fordi den ved at følge sin natur er gået i en fåreflok, hønsegård, råvildt osv. Som Husky-ejer er du forpligtet til at skåne racens ry, og undlade at tage chancer når det kommer til at eksperimentere med løsgående husky'er!!

De æder katten Deres jagtinstinkt lever (se afsn. ovenfor). Men hvad angår forholdet mellem fx en kat og en Husky behøver det slet ikke være et problem; da slet ikke hvis katten er der når hunden kommer i hjemmet 1. gang som hvalp.

...den med de blå øjne, ikk'? Det er korrekt at de kan have helt eller delvist blå øjne. De kan også have gullige, næsten grønlige øjne - og lyse eller mørkebrune! Flest husky'er har brune øjne.

Det er en meget smuk hund... - der er noget ulv i, ikk'? Der er ikke mere ulv i en Siberian Husky end i en labrador (ulven er hundens stamfader!) Det er en "uspoleret race" - en naturhund, der stadig har instinkterne og ikke mindst 'sproget' i behold. Husky'en bliver ofte brugt i film til at spille ulve-roller. Og nogle ligner virkelig ulve, så der er vel egentlig ikke noget at sige til, at det er en almindelig opfattelse, om end forkert!


[RETUR til start af guide]

SIBERIAN HUSKY for 2000 år siden - og nu

Historisk set stammer Siberian Husky langt tilbage - nogle påstår at racen er næsten 4.000 år gammel! Omkring år 0 førte de store folkevandringer i de polare områder bla. en eskimostamme til det østlige Sibirien. Chukchierne som de kaldte sig, var efter sigende ikke specielt venligt stemt og levede meget isoleret. Chukchierne var afhængige af hinanden - og i allerhøjeste grad af deres hunde! Hundene, der boede i deres hytter og legede med deres børn, blev altså behandlet godt, hvilket racens temperament den dag i dag bærer præg af....

- den venlige slædehund, Siberian Husky!!!

Med guldfeberen i Alaska og dermed behovet for hurtige, stærke slædehunde, rygtedes Siberian Husky'ens eksistens hurtigt - efterspørgslen steg og snart fandtes hunden i store dele af det polare område. Racens hjemland er USA, da det var her den først blev anerkendt som race.

Den adskiller sig bla. fra den Grønlandske slædehund og Alaskan Malamute ved at være hurtigere,  noget lavere og længere i kroppen, ørene tættere ansat og pelsen en anelse kortere; og så på temperamentet.

Foruden slæde/vogn-kørsel for sportens skyld, benyttes Siberian Husky'en også i den sanitære hjælpetjeneste, fx ved bjergning og ulykker i bjergene.


[RETUR til start af guide]

TEMPERAMENT

Et typisk Husky-temperament er: hengivenhed uden at være "klæbrig", selvstændighed, intelligens og venlighed, overfor såvel andre hunde som mennesker. Men de kan også være skrækkelig stædige og skal stilles "opgaver" for ikke at komme til at kede sig.

Som førstegangs-hundeejer bør man nok tænke sig ekstra godt om, før man anskaffer sig en Husky. Første gang med en lille hvalp, er det nemt at komme til at lave "fejl", fx i den vigtige prægningsperiode eller i opdragelsen generelt. Disse såkaldte fejl - som langt de fleste begår - kan være ekstra svære at få rettet, når der er tale om en så selvstændig og intelligent race som en Siberian Husky.

MEN som før nævnt... hvis bare man har sat sig ind i - og er opmærksom på racens små særheder, så skal det nok blive en succes.

Er det en god vagthund?

Selvom Husky'en normalt er meget knyttet til sin familie, skal man ikke forvente at den vil jage uvelkomne på flugt - det er ikke nogen vagthund!

Som udgangspunkt vil hunden tro, at alle der kommer i huset er velkomne - også indbrudstyven!


[RETUR til start af guide]

Hva' siger den ...? Egentlig siger den ikke meget, men den kan udtrykke sig verbalt på 3 forskellige måder: Den kan gø, hyle og "snakke".

Gø - Det er yderst sjældent man hører en Husky gø, og hvis den gør det, lyder det egentlig mere som en slags bjæffen. Den vil fx ikke gø fordi nogen ringer på døren, eller fordi den kan høre naboens hund gø. Enkelte Husky'er gør, hvis de er bange/utrygge, fx. ved fremmede.

Hyle - Når hunden hyler (Aouuuuuuuuuuu...) med snuden i sky, betyder det typisk at "den kalder". Dette opleves mest, hvis man har flere Husky'er.

Snakke - Når den snakker (uuuuh-woo-ooouf-uuuuh) er den bare social, den hyggesludrer.

Specielt vores to gamle,  Ago og Etienne (nu afdøde), snakkede meget. Fx når de ser os efter at have været alene, når der er noget på køkkenbordet de ku' tænke sig, eller bare for at få opmærksomhed - vi fik os ofte nogle meget lange, interessante "samtaler".

Mange husky'er vil hyle med, hvis de hører en ambulance, politi- eller brandbil.


Hvordan skal den se ud?

Max. højden for en Siberian Husky er hhv 56 og 60cm.
Alle pelsfarver og farvekombinationer er tilladt.
Øjenfarven kan være blå, grøn, gul og brun - lyse eller mørke.
Også kombination af flere øjenfarver kan forekomme.

Detaljeret beskrivelse af racens "standard" kan ses HER


[RETUR til start af guide]

FAMILIEFORØGELSE

Når hvalpen endelig er blevet 8 uger... skal den for første gang besøge sin nye familie. For første gang har den hverken sin hundefamilie eller sin oprindelige familie med. For første gang er den alene i en meget stor, fremmed og larmende verden.

Når hvalpen skal hentes er det en god idé at tage mindst to af sted, så der er en til at køre bilen og en til at sidde sammen med hvalpen. Lad vær med at smide den om bag i bilen de første par gange. Når den lille hvalp ved, at det er jer, der er dens nye familie, og at I ikke vil svigte den, kan I langsomt begynde at vænne den til at dens plads er bagi. Og start med korte ture.

Når I kommer hjem, så sørg for at der er fred og ro, og KUN jer selv - dens nye familie. 

Lad hvalpen selv futte rundt for at kigge og snuse til de forskellige ting i de forskellige rum. Har man børn, er det her særlig vigtigt (selvom det er svært!) at fortælle, at hvalpen lige i starten skal komme til dem - og ikke omvendt.

Det vil alt sammen virker meget overvældende for hvalpen i starten. Dette er årsagen til at man kan risikere, at hvalpen går og "småpiver", måske får dårlig mave og sover mere end man måske synes er sjovt.

VIGTIGT: Trøst hvalpen al det I overhovedet kan i denne første tid, hvor den simpelthen bare savner sin hundemor, sine søskende og måske sin gamle familie - det går over!!! Og jo mindre den lille hvalp føler sig svigtet i starten, jo gladere og nemmere bliver den senere!!

Den første nat kan det som regel betale sig at lade hvalpen sove i nærheden af jer; gerne så den lige kan nås med en hånd, hvis den skulle vågne op være ked af det. (Det er ikke nødvendigt at tage den op i sengen!).

Og igen gælder det, at så snart man føler, at hvalpen er klar til at være mere alene (måske eft. 1 uge, måske eft 1 mdr. eller mere), kan man begynde at vænne den til at sove lidt længere væk - for til sidst at placere den der, hvor man nu har tænkt sig, at den skal have sin kurv/kasse stående fremover.

Den første uges tid vil det være godt hvis man har mulighed for at tage fri, så man dels kan vænne hvalpen langsomt til at skulle være alene, og dels for at få den gjort renlig.

Når man skal vænne den til at være alene, så lad vær med at gøre noget stort nummer ud af at sige "farvel, og pas nu på huset, og nårhhh...".

Start med at lade hvalpen blive inde mens du fx vasker bil, eller hænger tøj op. Gå så ind og ros hvalpen (hvis den altså har opført sig pænt). Tidsrummet øges - og mindskes - ml 3 min og  måske optil 1 time - senere lidt mere. En langsom optrapning. På den måde lærer hvalpen at "tænke": "Så er de vist gået, men pyt ...de kommer jo snart igen!"

Denne metode benyttes også hvis man skal lære hvalpen er være alene i løbegård. Før man lader den være der alene er det en god ide, at bruge lidt tid i løbegården sammen med hvalpen, fx lege med den i løbegården og lad den måske få sin mad der. Hvis det er praktisk muligt, så lad lågen ind til løbegården stå åben, så hvalpen selv kan gå derind og undersøge. Den skal synes det er et sjovt, rart og hyggeligt sted at være.

Når den skal lære at være alene derude, er det vigtigt, at den ikke får mulighed for at kæde dens eventuelle hylen sammen med, at der kommer nogen ud til den. Så i starten når du henter den fra løbegården, skal det altså altid være på et tidspunkt hvor den tier stille, så der rigtig er grund til at rose hunden. Og når den "siger hej" er det helt naturligt at den larmer og måske ligefrem skriger af glæde!

Lågen til vores løbegårde står som oftest åben når vi er hjemme. Hundene går tit derind selvom de kan gå over det hele, enten for at få vand eller bare for at ligge på taget af deres hundehuse, hvorfra de kan holde øje med "hele verden". De er der fordi de er vant til at komme der, og fordi de synes det er rart!!!


[RETUR til start af guide]

RENLIG - aviser, kartoffelmel eller libero?

Vores mål er at hvalpen er "avis-renlig" når den rejser herfra, og jeg vil vædde med, at det er muligt at få en hvilken som helst hvalp helt renlig på 1 uge - 14 dage. Det er hårdt arbejde, men det lønner sig. Det gælder om hele tiden - nej ikke næsten hele tiden, men HELE TIDEN at holde øje med hvalpen.

Når den har spist - lynhurtigt ud, - og når den tisser: ...rose, rose rose!
Når den har drukket - lynhurtigt ud, - og når den tisser: ...rose, rose rose!
Når den har sovet - lynhurtigt ud, - og når den tisser: ...rose, rose rose!
Når den har leget - lynhurtigt ud, - osv, osv, osv ...

Koncentrer 100% om tisse-tider. Det er de barske regler - jo færre uheld, jo hurtigere renlig!

Når der alligevel sker en smutter, så start med at spørge dig selv om det var mest din eller hvalpens skyld - og lad vær med at bruge den lille hvalp som klud, det er ulækkert og hvalpen vil slet ikke kunne forstå hvorfor!! Hvis du alligevel vil udtrykke dit mishag, kan du godt lyde lidt skuffet, mens du tørrer op. Men det primære er altså stadig at undgå uheld, - og så rose hver gang den gør det rigtige.

Det eneste det drejer sig om, er at få hvalpen til at synes det er rart at tisse det rigtige sted. Faktisk er den jo allerede renlig, når den er nogle uger gammel. Når den endnu er sammen med sine søskende vil den fx ikke tisse der hvor de skal sove. Så egentlig skal den bare lige finde ud af, hvor toilettet er i dens nye hjem.


[RETUR til start af guide]

KOSTPLAN ...hvad, hvor tit og hvor længe?

 
Hundens alder: Antal måltider: Fodertype, alm typer: Foder fra Iwersen
8 uger - 3 mdr. 3-4 hvalpe-foder Hvalpefoder
3 mdr. - 6 2-3 hvalpe-/junior-foder LoneStar Magnum
6 mdr. - 12 1-2 junior-foder LoneStar Magnum
1 år... 1 voksen-foder LoneStar Magnum

En Husky er færdig med at vokse når den er ca. 18 mdr.

Hvad står menu'en på?

Når man taler om hundefoder, er der nok mindst ligeså mange forskellige meninger, som der er hundefoderprodukter.

Det vigtigste er, at man sikrer sig, at hunden får præcis den fodersammensætning samt de vitaminer og mineraler som den har behov for, alder og aktivitet taget i betragtning - og at den trives med sit foder.

Dette gøres nemmest og mest sikkert ved at give hunden et færdigblandet (tør)fuldfoder som basisfoder. I langt de fleste mærker findes foderet specielt sammensat til fx hvalpen, den aktive hund, den gamle hund osv.

Hvalpen hos os fodres primært med et amerikansk fuldfoder fra Iwersen Pet Products. Den har dog også råt hakket oksekød.

Den får en madpakke med når den rejser, og det er vigtigt at man fortsætter med samme foder de første uger efter hvalpen er kommet hjem.

For det første fordi ALT er nyt for hvalpen, så maden behøver ikke også være det.

For det andet fordi en hvalpemave er sart, og et skift fra den ene dag til den anden, vil give uorden i maven, måske endda diarre.

Hvis man absolut vil skifte foder skal det ske ved at man i meget små mængder, lidt efter lidt spæder op med det nye foder, samtidig med at man holder øje med hvalpens afføring. Man skal fodre med et ret kraftigt foder til hunden er min. 1år.

* Det er VIGTIGT at huske, at der gælder helt særlige forholdsregler vedr. fodring og vanding af den hårdtarbejdende SH!

Hvad menu'en IKKE må stå på - giftige planter

Tulipanen er bare een af de mange plante i de danske haver, som reelt er temmelig giftig for en hund. Specielt udsatte er hvalpe og unghunde, der jo som bekendt ynder at tygge i ALT - specielt løgplanter og andre "sprøde" dele når det kommer til haven. Symptomerne vil være opkast og/eller diarre med dehydrering til følge. Ved indtagelse af store mængder kan det være direkte livstruende!!

Af almindelige danske planter, er følgende giftige for hunde (og katte for den sags skyld)....

1    Tulipan
2    Anemoner 
3    Brandbæger 
4    Erantis 
5    Guldregn 
6    Liljekonvaller 
7    Påskelilje og pinselilje 
8    Primula 
9    Rhododendron 
10  Taks 
11  Vintergæk

For et godt foder gælder følgende tommelfingerregel:

Hundens afføring er fast, lugter ikke meget og kommer ikke i meget store mængder. På lidt længere sigt vil der også være andre ydre tegn, som fx pels, øjne og energi, der afslører om hunden får hvad den skal have.

Sørg for at hunden fra starten har
et fast spisested med fred og ro
Og at den altid har adgang til
frisk vand


[RETUR til start af guide]

Godbidder kan sagtens være "sunde". Lad vær med at give hunden småkager og lign. Den vil mindst ligeså gerne have et tørret, friskt eller frosset torske- eller laksehoved eller et stykke tørret lever. (-måske lugter småkagerne lidt bedre!)

 

    Opskrift på lever-godbidder:



    6 dl kogende vand (kasser ikke vandet, det hældes over aftensmaden - Hundens!)
    1 bk. svinelever (i skiver er nemmest) samt
    2-3 fed hvidløg (Hvidløg er godt for immunforsvaret!)

    Lad det hele koge ca. 20 min. - eller til det er godt gennem"stegt".
    Tag det op af vandet og lad det dampe af på et viskestykke.
    Skær det i små stykker og stil dem i ovnen i ca. 2-3 timer ved 125° (varmluft)
    Det er VIGTIGT, at de er helt knas-tørre. Holdbarhed: max 14 dage!

    ...Og så er det oveni købet både billigt, nemt og sundt!

Sund Snacks til hygge, kan fx være et "gumle-bide-ben" eller en rå gulerod, det renser tænderne (men sviner på gulvtæppet, så giv dem evt. udenfor!). Pas på med for meget af de røgede produkter, de kan være barske ved maven. Firmaet Cultus DK forhandler nogle særdeles anbefalelsesværdige økologiske kiks. Som godbidder bruger vi også ofte hundens normale foder - blot tørt!

Generelt skal man være forsigtig med for mange godbidder - det er overraskende hvor store mængder man egentlig kan få tilført hunden af "tomme kalorier", hvis man giver dem lidt som hygge og måske en del i forbindelse med træning. Det ER jo nu engang det rigtige foder hunden skal leve af - og IKKE godbidder.

Det er forfærdeligt med en overvægtigt hund, og efter min mening endnu værre med så atletisk en hund som Husky'en. Den SKAL være slank. (normal vægt tæver: ca. 18-20kg og for hanner 20-22kg). Endelig må man jo ikke glemme at en overvægtigt hund som oftest lever væsentlig kortere end en hund med normal vægt!!


ØRETATOVERING

Når hvalpen skal registreres hos DKK skal den foruden navn, ejer, farve, farve mv. registreres med et unikt nummer, der er blevet tatoveret i hvalpens øre i 7-8 ugers alderen. Hvalpens øre kan stadig være ret farvet når den er afleveringsklar. Dette id-nummer vil hunden igennem hele sin levetid kunne identificeres på; og dermed føres tilbage til rette ejermand, hvis den skulle forsvinde - på den ene eller anden måde...


[RETUR til start af guide]

DYRLÆGEN og -CHECKENE

Udover at vaccinere bør man med passende intervaller få checket hunden for tandsten, for lange negle, utøj samt almen sundhedstilstand.

Find en dyrlæge du "kan snakke med", een du virkelig stoler på - det er det vigtigste. HVIS du en dag får brug for at gå til dyrlæge med noget mere alvorligt end vaccinationer, skal du kunne føle dig 400% sikker på at han/hun virkelig har gjort, hvad der er muligt; for det nytter ikke noget efterfølgende at bebrejde hverken sig selv eller sin dyrlæge.

Vi kan varmt anbefale vores dyrlæge gennem mange år: Køge Dyreklinik v/Kåre Mortensen tlf. 56634096. Han har en særdeles god forståelse for "os og vores race".


VACCINATIONER

Selvom hvalpen har modtaget antistoffer gennem modermælken skal den alligevel vaccineres. Hvalpen bliver vaccineret mod Parvo-virus når den er 7-8 uger gammel. Herudover vaccineres mod hundesyge og smitsom leverbetændelse. Dette skal ske ved 12- og 16 ugers alderen. Det er vigtigt, at vaccinationen følges op når hvalpen er 1 år. Hunden bør herefter revaccineres hvert år (som minimum hvert andet år for en gennemvaccineret hund!)

Man bør også overveje at vaccinere mod Rabies, også kaldet Hundegalskab. En sådan vaccine holder 1 år (nogle mærker 3 år). Skal man til udlandet, fx Tyskland, Norge eller Sverige SKAL man have vaccineret mod Rabies. Check gældende regler i god tid hvis det skulle blive aktuelt!


ORMEKUR

Når hvalpen hentes hos os har den fået sin første ormekur. Faktisk har den fået fra den var 3 uger, og herefter hver 14. dag. Når hvalpen er ca. 10 uger skal den have ormekur og igen når den er ca. 12 uger, såfremt der er tegn på orm.

Herefter bør der gives ormekur efter behov. I gamle dage sagde man ca. 2 gange årligt, typisk forår og efterår, men der er ny forskning, der nu anbefaler at man ikke giver ormekur forebyggende, men kun ved mistanke om orm - pga. risikoen for udvikling af manglende respons på produkterne.

Produktet Vermox kan anbefales, men også på dette område udvikles til stadighed nye og forbedrede produkter, så check evt. med dyrlægen eller apoteket fra gang til gang. (Brug IKKE Panacur, den kan virke som gift for husky'er - og efter sigende et par andre racer!)

Skal man rejse til Sverige med sin hund kræves det at den har gennemgået ormekur senest 10dg før indrejse. Hertil er fx. produktet Droncit/Drontal godkendt.

Man skal være opmærksom på, at nogle produkter kun tager en eller to typer orm, andre flere.


LØBETID

Har man besluttet sig for en tæve, skal man være opmærksom på løbetiderne.

Tæven kommer som regel i løbetid første gang inden den fylder 1 år. Det er dog heller ikke ualmindeligt, at tæve kan være næsten 2 år før dens første løbetid!

Den voksne tæve kommer i løbetid 2 gange årligt á ca. 3 ugers varighed; typisk forår og efterår. Enkelte kommer kun i løbetid 1 gang om året.

Pas ekstra godt på tæven i denne tid. Dvs INGEN kontakt til hanhunde. Drengene er meget hurtige - og har han først fat, er der ikke andet at gøre end at få dem til at stå stille, og så bare vente til de er færdige (almindeligvis 10-40min.!). Prøv endelig ikke at skille dem ad, - det er praktisk umuligt, og vil kun være frygtelig smertefuldt for både han og tæve. Vent til de er færdige, og dermed slipper af sig selv, og kontakt herefter hurtigst muligt dyrlægen og bed om en "fortrydelses-sprøjte" til tæven (skal gives et par dage efter "event'en" - og vær opmærksom på at det forlænger tævens løbetidsperiode!!).

Det er muligt at undgå løbetiderne. Tag evt. en snak med dyrlægen om for og imod. (Vær på vagt hvis det er en udstillingshund - der sker ofte 'noget' med pelsen!)


LOPPER

Det med at lopper kun hopper på beskidte, usoignerede dyr, og som regel kun på naboens - den holder altså desværre ikke. Lopper kan findes i selv de bedste familier, og HVIS de først har fundet sig til rette, kan man være sikker på, at det ikke bare er et ensomt par på rundtur i kvarterets "pelse". Der er meget hurtigt mange ...rigtig mange!!!

Såh, der er kun en ting at gøre, nemlig at UDRYDDE DEM. Ikke kun på hunden, men i hele hundens verden - alle steder hvor lopperne kan finde blot en smule varme, fx hundekurv, hundehus, tæpper i hele huset osv, osv.

Ikke nok med at de er hamrende ulækre, de kan også - i værste fald - ødelægge hunden både fysisk og psykisk. Den får stress af kløen og bidden fra lopperne, og kan let kradse sig selv helt i stykker. Nogle hunde er direkte allergiske overfor loppeeskrementer!

Endelig skal det nævnes, at det rent faktisk er muligt at forebygge.

Lever hunden sammen med en "ude-kat" og/eller færdes den ofte med mange forskellige hunde, kan det anbefales at forebygge lopperiet! Fx. ved hjælp af midler til at vaske hunden i - igen kan anbefales et shampoo-produkt fra Cultus (og det er altså ikke en gang fordi vi får kommission!!). Eller man kan forebygge ved piller eller en væske der dryppes på huden af hunden.

Der er adskillige "gå-væk-loppe"-midler på markedet. Hvis man får lopper, eller mistanke om lopper, er det smarteste at kontakte dyrlægen eller apoteket for at få de bedst egnede loppemiddel. Pulvere til at drysse i pelsen må ikke bruges på en Husky, da den slikker sig meget. 


[RETUR til start af guide]

PELS og pelspleje

Husky'en hører bestemt til en af de lettere racer, hvad angår pelspleje, men en Husky fælder, og den fælder meget når den fælder! Typisk sker det 2 gange årligt, hvor den simpelthen over en ca. 3-ugers periode smider frakken i store totter. Kan i den periode nærmest sammenlignes med en dunhammer!!!  Det er specielt i denne periode man kan hjælpe sig selv (og hunden - og støvsugeren!) ved at være ekstra flittig med kam og børste - og måske et ekstra bad, for at få løsnet og fjernet alle de døde hår.

Den selvrensende pels: Det er faktisk sjældent at se en beskidt Husky. Dens pels har en enestående evne til at rense sig selv. Den består af 2 typer hår: underuld og dækhår. 

Allergi: En anden, men næsten ligeså enestående kvalitet er, at langt de fleste hundehårsallergikere trods voldsomme allergiske reaktioner overfor hundehår og -skæl generelt, faktisk godt kan tåle husky-hår. Spørg mig ikke hvorfor, men jeg er selv overfølsom overfor "hund", så jeg ved det passer!

Shampoo: Brug aldrig menneske-shampoo til en hund - og da slet ikke til en hund med underuld, for som navnet angiver, er der ikke tale om hår, men om "uld". Uld bør vaskes med shampoo/sæbe med en noget højere Ph-værdi end til hår. Personligt synes vi rigtig godt om Groomers Edge fra firmaet Cultus DK 

Selvom Husky'ens pels er selvrensende, er det dog stadig godt for pelsen at blive striglet et par gange om ugen, og badet 3-4 gange årligt. Den tager absolut ingen skade af at blive badet oftere. Men husk altid at få skyllet al sæben ud, skyl mindst 10-15 min. Og benyt samtidig chancen til rigtigt at få "luftet" pelsen. Red forsigtigt hunden igennem med en grov kam, mens den endnu er våd. Brug gerne en hårtørrer, selvom det måske ikke lige er det, man umiddelbart forbinder med pelspleje hos en Siberian Husky ...Pelsen bliver utrolig flot af det!

Prøv også en svømmetur ved stranden med din Husky, det er noget de fleste vil elske! (men tro ikke den bliver REN af det)


[RETUR til start af guide]

NÅR MAN SKAL PÅ FERIE - hva' så?

Ofte har man venner og familie, der gerne vil passe ens hund. MEN det kan jo ske, at de netop skal på vinterferie samtidig, og derfor "...desværre ikke kan". Der er masser af gode hunde-pensioner, og enkelte mindre gode (for at sige det mildt) - såh, vær på vagt! (Mange opdrættere tager 'egne' hunde i pension!)

Det allerbedste vil være, hvis man kan få nogen til at flytte ind, så hunden bliver i sine vante omgivelser.

I øvrigt er der jo også den mulighed at man tager hunden med. Gør man det, skal man selvfølgelig sikre sig, at det er en type ferie, hvor det dels er tilladt og dels er "noget" for hunden. Tidligere har det ikke været praktisk muligt at indføre hunde til Norge/Sverige pga. karantæneregler; - det er det nu mod forevisning af diverse dyrlægeattester.

Tal med dyrlægen om det praktiske, men begynd i god tid; mindst ½år inden afrejse!

BIL og HUND - en god, men til tider farlig kombination

Langt de fleste hunde synes det er en oplevelse at komme med i bilen.

Hunden (og bilens øvrige passagerer) er bedst sikret, hvis hunden sidder bagerst i bilen, og helst i box eller bag gitter.

Men husk... en bil bliver meget hurtigt meget varm hvis den står i solen, også selvom det egentlig ikke føles særlig varmt i udenfor. Og husk, at solen faktisk flytter sig, så en bil, der blev parkeret i skyggen for en time siden, er ikke nødvendigvis stadig i skyggen!


[RETUR til start af guide]

LØBEGÅRD

Er man væk fra hunden mere end et par timer om dagen anbefales det, at få lavet en ordentlig løbegård til hunden, dvs. med god plads til at røre sig, samt mulighed for ly, læ og skygge! Hunden har som hovedregel mere fornøjelse af at være ude end inde!

En Husky elsker at grave, ikke nødvendigvis i et forsøg på at undslippe - ofte bare fordi den synes det er sjovt, eller fordi der på selv den varmeste sommerdag altid er kølig jord lige nedenunder, bare man graver lidt...

Det er derfor en god idé at grave hegnet 30-40cm ned under niveau, og evt. lægge fliser langs kanten. Løbegården skal selvfølgelig udformes, så der er ikke er risiko for at hunden kan komme galt af sted, fx rive sig eller sidde fast. Hegnet bør være min. 1,80. Af trådtyper kan anbefales fintmasket mink-tråd. Det er kraftigt og tilpas småtmasket, så hunden ikke kan få fat med tænderne og trække det i stykker.

Hundehuset bør have fladt, tagpapbeklædt tag (så hunden kan ligge på taget og holde øje med hele verden), og bunden må ikke stå direkte på jorden. Hundehuset fyldes jævnligt med rigelig frisk halm - det er det nemmeste at holde. Skal hunden sove ude om natten kan husket evt. isoleres og husk at indgangshullet ikke må være for stort, så vinden og evt. sne ikke suser ind.


[RETUR til start af guide]

OPDRAGELSE og TRÆNING

Ingredienserne i denne opskrift er: Leg, hundesprog, konsekvens, kærlighed og masser af ros...

Lad vær med at lave om på reglerne undervejs, vær konsekvent - det er SÅ vigtigt - og prøv så vidt muligt at forebygge "ulykker", i stedet for at skulle skælde ud fordi de er sket. Det er meget vigtigt at hunden ved, at den kan stole på dig.

Hvalp/unghund kræver rigtig meget motion og underholdning - den svær at køre træt.

Find den type træning der passer dig og din hund bedst. Der vil som regel være gratis prøvetimer.

Hunden vil synes det er sjovt, og det er nu engang rarere/nemmere at omgås en hund, der forstår "menneskesprog" end een man aldrig har fået lært at kommunikere med.


TRÆNING

Når vi taler "lydighedstræning" og almindelig opdragelse, vil vi klart anbefale undervisning, der tager udgangspunkt i hundens/ulvens eget sprog!!

(Sirius-patruljen er sågar blevet overbevist om at denne forståelse for "dyresprog" er guld værd. Vi - og vores hunde er hvert år blandt "rekvisitterne" på et 3 dages kursus, for sirius-aspiranter. Før de sendes til Grønland bliver de undervist i dyreadfærd, signaler, korrekt timing, kropsporg osv. Spændende og meget overbevisende!!!)

Kontakt dyreadfærdsekspert Anette Røpke for yderligere. Anette har en Dyreadfærdsskole i Hellerup, hvor der tilbydes alverdens forskellige typer kurser, herunder også hvalpemotivering, lydighedstræning osv.

Herudover kan DKK henvise til lokale træningssteder for hvalpemotivation, lydigheds- og ringtræning, agility mv.

Vedr. træning for ski, cykel, vogn- og slæde - kontakt os eller DSHK.


[RETUR til start af guide]

HALSBÅND, LINER og TEGN

Hvilken type halsbånd mv. man benytter, er naturligvis dels en smagssag, men også afhængig af hvad man bruger sin hund til. Det vigtigste er, at det passer hunden. Det må ikke være for stramt og ikke for løst; begge dele er lige slemt! Normalt kan webbing-halsbånd med ingen eller begrænset kvæl anbefales. Halsbånd med plastic-klik-spænde samt flex-liner frarådes, da det ikke holder til en Husky!

Webbinghalsbånd, liner og seler fås i stort set alle størrelser og farver, og kan bestilles via os eller direkte hos Hike slædehundeartikler eller Vakarevo i Sverige.

Går man meget på udstilling med hunden - og samtidig vil have at den fast skal gå med halsbånd, vil et tyndt rundsyet læderhalsbånd være godt til daglig brug - ikke et læder-kvælerhalsbånd!

I udstillingsringen anbefales de helt tynde kvæler eller semi-kvæler-kæder (medmindre man har en hund man ønsker at skjule bag store halsbånd og liner!)

Hundetegn er en god opfindelse. Godt nok er hunden øretatoveret og kan identificeres på dette nummer, men det er nu engang nemmere HVIS uheldet er ude og hunden er smuttet, at den der finder den direkte kan læse et telefonnummer og evt. en adresse. Personligt er vi imod at hundens navn står på skiltet, men det er der vist ret delte meninger om...


[RETUR til start af guide]

FORSIKRING

Den lovpligtige ansvarsforsikring koster et par hundrede kroner pr hund årligt og kan tegnes gennem dit forsikringsselskab.

Herudover kan tegnes sygeforsikring, bla. via DKK.


[RETUR til start af guide]

BØGER og VIDEO man ka' blive klog(ere) af:

Danske/Nordiske titler:
"På talefot med hunden - de dempende signaler" Turid Rugaas, Canis Forlag
"Siberian Husky" Maria Karlsson & Nils Hjelm, Bilda Förlag
"Politikens Hundebog" Politikens forlag
"Hundens sygdomme" Birgitta Wikström, Borgen
"Bogen om Spidshunde" Linda Sørensen, Aschehou

Udenlandske titler:
"The New Complete Siberian Husky", L.B. Demidoff
"Huskies in Action", Rico Pfirstinger (super fotos!)
"Huskies in Harness, A Love Story in Antarctica", Shelagh Robinson
"The Family Album"
"This is the Siberian Husky" Joan Mcdonald Brearley

Video:
Dyreadfærdsbehandler Anette Røpke's video fra den Holistiske Dyreadfærdsskole - bestilles på tlf 39613414



[RETUR til start af guide]

NYTTIGE NAVNE

For altid at vær opdateret med diverse interessante begivenheder, nye opdagelser om racen, sygdomme osv., opfordres alle til at melde sig ind i såvel Dansk Kennel Klub (DKK) som specialklubben Dansk Siberian Husky klub (DSHK).

DKK Informationen 56 18 81 55
Medlemsblad udkommer hver måned!

http://www.dansk-kennel-klub.dk


DSHK Dansk Polarhundeklub

http://www.polarhund.dk


Den Holistiske Dyreadfærdsskole v/Anette Røpke 39 61 34 14
Tilbyder diverse kurser for hunde og deres ejere - med udgangspunkt i dyrenes eget sprog.

http://www.anetteroepke.dk


OPD. Kennel Frost 'n' fun 56 29 20 07
Lotte Frost og Michael Frost Hansen
Haarlevvejen 15, Endeslev DK 4652 Haarlev

mail: frost@siberians.dk
http://www.siberians.dk